Köp, sälj, annonsera

Att köpa ett begagnat objektiv till kameran

kamera objektivKameraobjekt kan kosta multum och man kan ofta spara en hel del pengar genom att köpa begagnade kameraobjektiv istället för nya objektiv till kameran. Även begagnade kameraobjektiv tenderar dock att kosta en hel del i inköp, så det är inte en affär man bör göra lättvindigt. På den här sidan har vi samlat lite tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet när man överväger att köpa ett begagnat objektiv till kameran. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig att undvika olämpliga objektiv och få dig att hitta fram till det begagnade kameraobjektiv som är rätt för dig.

Marknaden för begagnade kameraobjektiv är stor, bland annat på grund av att många fotografer (både hobbyfotografer och professionella) vill byta upp sig till bättre och bättre kameraobjektiv i takt med att de får råd. Genom att sälja av sina gamla, enklare kameraobjektiv kan man få in en del av de pengar som krävs för att köpa det nya, dyra kameraobjektiv man suktar efter.

Kontrollera kameraobjektivets skick

Om du har möjlighet att träffa säljaren och själv få ta en titt på objektivet innan affären är detta förstås en stor fördel. Ska man köpa ett dyrt kameraobjektiv kan det vara värt att göra sig omaket att träffa säljaren för att göra upp affären. Om du tycker att det känns osäkert att åka hem till en främmande person, begär att få träffas på en offentlig plats, till exempel ett café.

Om du får tillstånd från säljaren att prova objektivet är det givetvis viktigt att vara mycket varsam och inte göra någonting som kan skada objektivet. I vissa situationer kan det vara bättre att be säljaren testa objektivet åt dig enligt dina instruktioner. Du kan ju till exempel höra hur ljudligt ett objektiv är även om du inte är den som tar fotografierna.

Här är några punkter som kan vara bra att ha med i din inspektion.

  1. Börja med att ta en titt på objektivet för att se om det finns några synliga skador. Repor? Nötta ytor? Kontrollera inte bara linser utan granska hela kameraobjektivet noggrant. Hur ser det till exempel ut vid objektivfattningen, är det slitet där? Skador på baklinsen är generellt sett en större varningsflagga än skador på framlinsen, men man vill givetvis inte tolerera allt för mycket skador på framlinsen heller.
  2. Kan du se någon olja på bländarlamellerna? Med objektivet löst, dra ihop bländaren så att du kan se lamellytorna. De ska se torra och oljefria ut. Olja på lamellerna kan göra bländaren trög och det finns risk för att den inte öppnar sig helt efter en exponering, något som sin tur innebär att nästa fotografi lätt blir överexponerat. Är det olja på bländarlamellerna är det oftast bäst att inte köpa objektivet, för att reparera det lönar sig sällan.
  3. Har kameraobjektivet de funktioner du tror att det har? Köper man ett äldre kameraobjektiv bör man till exempel kontrollera om det har antireflexbehandling och i så fall hur bra den är. Om någon viss funktion saknas får du fundera över om det är något som gör objektivet olämpligt för dina behov eller om det är en funktion du ät okej med att vara utan. (På tal om antireflexbehandling – var uppmärksam på att överdriven putsning kan leda till att man putsar bort antireflexbehandlingen. Ett visst kameraobjekt kan alltså komma med antireflexbehandling när det är i nyskick men sakna sådan när det säljs begagnat.)
  4. Testa att sätta fast objektivet på den kamera du avser att använda. Fungerar allting smidigt? Kontrollera även om det är lätt att få av objektivet från kameran.
  5. Använd objektivet för att ta den typ av foto du huvudsakligen avser använda det för. Om du till exempel vill köpa ett macroobjektiv för att fotografera blommor och liknande, se till att du har med dig en lämplig blomma till träffen och ta lite bilder på den för att se hur objektivet fungerar.
  6. Testa dig igenom olika bländvärden.
  7. Kontrollera hur autofokus fungerar. Reagerar autofokus snabbt? Blir resultatet bra?
  8. Kontrollera hur det fungerar att fokusera manuellt med objektivet.
  9. Om det finns en inbyggd bildstabilisator bör förstås även den kontrolleras. Testa att ta några bilder med stabilisatorn och några bilder utan stabilisatorn.
  10. Vissa funktioner hos ett objektiv kan vara ganska ljudliga, till exempel autofokus och stabilisator. Hur ljudligt är objektivet du funderar på att köpa? Fungerar det för den typ av bilder du planerar att ta? Om man till exempel vill ta bilder på vilda djur kan det vara viktigare med ett tyst objektiv än om man huvudsakligen planerar att ta porträttbilder på människor.

kamera objektiv 2I övrigt är det bra att fråga säljaren om kameraobjektivets historik. Har säljaren haft några problem med objektivet? Har kameraobjektivet genomgått service eller reparationer under sin tid hos nuvarande ägaren? Är nuvarande säljaren den första ägaren till kameraobjektivet eller köptes det begagnat? Om det köptes begagnat, har den nuvarande ägaren någon information om vad som hänt med kameraobjektivet innan det kom i den nuvarande ägarens händer? En oärlig säljare kan förstås ljuga, men det finns som tur är också gott om ärliga säljare som kommer att berätta allt de vet om kameraobjektivet om man bara ser till att ställa rätt frågor.

Fråga också om det medföljer några tillbehör till kameraobjektivet, till exempel instruktionsbok, låda, väska, etc.

Garanti

Om säljaren har köpt kameraobjekt nyligen kan det hända att det kvarstår en garanti från den ursprungliga säljaren och/eller fabriksgaranti. I så fall är det förstås viktigt att se till att få eventuella garantidokument, ursprungligt kvitto, etc. Se till att få detta redan i samband med köpet, så att du inte behöver försöka jaga rätt på nödvändiga papper senare när du har upptäckt något fel på objektivet.

Tips! Om du har serienumret på ett kameraobjektiv som sålts med garanti kan du kontakta det företag som står för garantin för att få veta hur servicehistoriken ser ut för kameraobjektivet. Det kan ju till exempel vara intressant att veta om objektivet har varit inne för service någon gång och om det har genomgått någon reparation.

Övrigt

Om du och säljaren kommer överens om att ett köp ska ske är det dags för att upprätta ett köpekontrakt för kameraobjektivet. Du kan läsa mer om detta på vår sida om köpekontrakt.

Vi vill också tipsa om att det kan vara bra att ha lite koll på reglerna för köp i god tro när man köper saker begagnade.

Inga kommentarer ännu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.