Köp, sälj, annonsera

Loppistips för köpare

Väder

Utomhusloppisar är väderkänsliga. Är det regnigt stannar köparna hemma. Är det alldeles för fint väder vill folk sola, bada och grilla istället för att gå på loppis. Mest köpare brukar därför vara på plats när det är mulet men inte regnigt. Detta kan man som köpare utnyttja till sin fördel genom att gå på loppis när de flesta andra köpare håller sig borta. Säljarna brukar dyka upp ändå om de redan har bokat in loppisen i kalendern och betalt hyra för bordet. Med få köpare på plats finns det färre personer som kan hinna knipa åt sig fynden innan dig, och det brukar också gå enklare att pruta.

Landsbygden

Generellt brukar loppispriserna vara lägre i små samhällen och ute landet än inne i storstäderna. Storstädernas köpare och säljare brukar också vara mer trendkänsliga. När priserna har skjutit i höjden för någon viss porslinsserie inne i storstaden brukar det fortfarande gå att fynda den för en spottstyver på loppisar ute på landet. Till viss del har dessa skillnader börjat luckras upp på senare år, bland annat för att ”alla” har tillgång till internet och kan se hur priserna ligger på annonsmarknader online. Fortfarande är det dock så att en loppmarknad i ett litet samhälle inte har lika många köpare att tillgå och därför kan tvingas hålla lägre priser. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många köpare som pressar upp priserna.

Ta med kontanter

Det finns loppisar där man kan betala med kort och Swisha, men fortfarande är det helt klart kontanter som dominerar. Även om du hellre vill handla kontantlöst är det en bra idé att ta med kontanter för säkerhets skull när du ger dig ut för att fynda på loppmarknad. Hos vissa handlare kan man till och med lyckas lite bättre med prutningen om man är villig att betala kontant.

När öppnar och stänger loppisen?

Öppnar loppisen klockan sju på morgonen och brukar alla handlare finnas på plats då? I så fall är det bara att ställa väckarklockan och se till att vara där klockan sju, även om det är sommarlov. Du vill inte att de bästa fynden ska hinna försvinna.

Det är också bra att hålla koll på när loppisen stänger för dagen. Handlare som är på väg att packa ihop kan vara mer villiga att pruta, särskilt om det handlar om skrymmande varor som är jobbiga att transportera. Ett annat bra prutknep är att samla ihop ett gäng saker man vill ha och ge ett klumpbud på allihopa. Stängningsdags brukar inte innebära att handlarna är särskilt intresserade av att pruta ned priset enskilda pyttesaker, men om de kan bli av med många varor i klump eller slippa ta hem något som är tungt eller skrymmande kan saken hamna i ett annat läge.

ag med trädgårdshandskarna

Man kan inte räkna med att alla varor ska ligga prydligt uppradade på en loppis. För att hitta de allra bästa fynden kan man behöva ge sig ned i stöklådor, gräva runt i klädhögar, flytta runt möbler och över lag bli ganska svettig. För att skydda händerna är det smart att ta med sig ett par trädgårdshandskar. Med trädgårdshandskarna på kommer du att orka ge dig i kast med rörorna som andra köpare ryggar undan ifrån och detta ökar din chans att hitta de riktiga fynden. Extra viktiga blir trädgårdshandskarna om man har känslig hud, allergier eller långa naglar.

Ha koll på ditt hem

Mät upp ditt hem och skriv ned informationen i mobiltelefonen eller i ett anteckningsblock som du tar med dig när du går på loppis. Se också alltid till att ha med dig ett måttband till loppisen. Detta gör att du alltid kan veta om den stora garderoben går att få uppför trappen och in genom ytterdörren, om byrån skulle passa mot den lilla väggbiten i hallen eller om stolarna är tillräckligt höga för att fungera ihop med matbordet där hemma.

På loppisar brukar det finnas gott om antika och/eller hemmasnickrade möbler och man kan inte räkna med att de följer några standardmått eller går rimligt enkelt att montera isär.

Klä dig strategiskt

Om du vill köpa kläder på loppis, tänk på att det ofta saknas provrum. Här gäller det att klä sig strategiskt för att slippa välja mellan att strippa offentligt eller komma hem med saker som inte passar. En vid kjol gör till exempel att man kan prova byxor och kjolar utan att behöva visa trosorna för hela loppisen eftersom man kan dra på sig plaggen under kjolen. Att klä sig i leggings och en tight t-shirt är också praktiskt eftersom man kan prova de flesta kläder utanpå dessa plagg. Vill man inte bara gå klädd i leggings och t-shirt kan man ju bära något över som är lätt att ta av för en kort stund när man ska prova kläder.

Obs! Hur klädstorlekar anges har ändrats över tid, så man kan inte lita mycket på storleken som anges på lappen om det rör sig om äldre kläder, till exempel vintageklänningar från 1960-talet. Att du alltid brukar passa bäst i storlek 38 när du handlar på H&M innebär inte att äldre kläder som är märkta som 38:or kommer att passa. Det gäller att prova, eller mäta väldigt noga.