Köp, sälj, annonsera

Att köpa en Patek Philippe på annons

patek philippe 2Patek Philippe & Co. är en av världens mest välkända urmakare. Att köpa ett nytt armbandsur från Patek Philippe kostar från cirka 100 000 kronor, och de har många klockor i sitt sortiment som kostar över en miljon kronor. Antalet nya armbandsur som Patek Philippe producerar varje år är begränsat men inte pyttelitet. År 2012 producerade de till exempel cirka 50 000 nya armbandsur.

Patek Philippes har tillverkat några av världens mest komplicerade mekaniska armbandsur och är kända för att sälja klockor av extremt hög kvalitet. Deras slogan är ”You never actually own a Patek Philippe, you merely look after it for the next generation”.

Begagnade Patek Philippe-klockor inbringar ofta höga belopp på auktioner, särskilt om de tillhör någon variant som tillverkats i få exemplar eller som sällan kommer ut på marknaden. De höga auktionspriserna beror till viss del på att Patek Philippe & Co. själva ropar in klockor som de vill ha till sitt museum i Genève.

Anledningarna till varför man vill köpa en begagnad Patek Philippe-klocka istället för en ny kan vara många. För vissa handlar det om att få tag på någon viss klocka som inte tillverkas längre, för andra om att få tag på en Patek Philippe till ett förmånligt pris. Oavsett varför man vill köpa en begagnad Patek Philippe istället för att köpa en ny klocka hos någon av de officiella återförsäljarna så vill man givetvis vara säker på att det är en äkta Patek Philippe man får. För att hjälp den som är intresserad av att köpa en Patek Philippe på annons har vi listat lite tips här nedanför.

Var är klockan köpt ursprungligen?

När någon som inte är en officiell återförsäljare av Patek Philippe erbjuder dig att köpa en klocka från Patek Philippe bör du alltid börja med att fråga vilken återförsäljare klockan kommer ifrån. Gör sedan ett besök hos Patek Phillipes sajt (patek.com) och gå till avdelningen ”Retail Network”. Finns den butik som säljaren angav listad här?

En någorlunda intelligent säljare av piratkopierade klockor kommer givetvis att själv besöka Patek.com och välja ut en lämplig butik och hävda att klockan är köpt där, men förvånande många oseriösa säljare av förfalskade klockor klarar inte ens av att ta sig igenom detta lilla test. Börjar man sedan fråga om kvitto från just den butiken faller ännu fler bort, eller börjar snurra in sig i förklaringar om att de har fått klockan i present, har tappat bort kvittot, etc. Detta kan förstås vara sant, men som köpare bör man ändå dra öronen åt sig.

Att be om information om var någonstans klockan köptes och sedan kräva kvitto därifrån är ett praktiskt sätt att enkelt och smidigt rensa bort de sämsta säljarna av förfalskade Patek Philippe-klockor så att man slipper slösa tid på dem. För mer slipade bedragare krävs tyvärr mer ansträngande metoder.

Jämför uret med ett du vet är äkta

Att jämföra ett armbandsur som sägs vara från Patek Philippe med ett armbandsur från samma kollektion som man vet med säkerhet är en äkta Patek Philippe kan vara mycket avslöjande. Tyvärr är det ju dock sällan så att den som vill köpa en Patek Philippe 4895R redan har en Patek Philippe 4895R hemma att jämföra med, så man får ta till lite andra metoder.

Om du är intresserad av att köpa ett visst armbandsur från Patek Philippe har du kanske redan varit och titta på det i en butik, eller så kanske du någon i bekantskapskretsen som äger ett armbandsur av den sort du är intresserad av att köpa. Det är inte mycket som slår att få se uret i verkligheten och noggrant memorera varje detalj så att man kan göra en noggrann jämförelse av det armbandsur man blivit erbjuden att köpa.

patek philippeEtt annat alternativ är att göra ett besök hos Patek.com. Riktigt lata förfalskare bryr sig inte ens om att härma en klocka som existerar i Patek Philippes kollektion ur smäller bara fast namnet Patek Philippe på vilket armbandsur som helst. Taktiken fungerar eftersom det finns tillräckligt gott om folk som egentligen inte är intresserade av kvalitetsarmbandsur utan bara vill ha vad de anser vara en statussymbol på armen. Om du inte kan hitta armbandsuret i någon av kollektionerna hos Patek.com kan det därmed vara idé att dra sig ur affären.

Om du lyckas lokalisera armbandsuret hos Patek.com är nästa steg att använda all den information som finns tillgänglig för att se om du kan upptäcka några skillnader mellan det armbandsur du blivit erbjuden att köpa och det armbandsur som säljs av Patek Philippe. Patek.com är mycket bra på att lägga upp tydliga bilder på sina klockor, bilder som visar både framsidan, baksidan, klockans profil och klockan i 360 grader. För vissa klockor finns också filmklipp.

Det brukar gå att zooma in på bilderna hos Patek.com för att granska detaljer. Om det är en tämligen bra förfalskning du har blivit erbjuden att köpa är det ofta detaljerna som avslöjar att något inte står rätt till.

Ta också en titt på all den information som Patek Philippe listar för sina klockor. För Patek Philippe 5275P får vi till exempel veta följande:

TECHNICAL DATA

 • Mechanical manually wound movement
 • Caliber 32-650 HGS PS
 • Patek Philippe Chiming Jump Hour
 • Silvery opaline dial with embossed decor, circular-grained minute scale, printed black
 • 18K solid gold dial plates
 • Alligator strap with square scales, hand-stitched, shiny black
 • Fold-over clasp engraved with “PATEK PHILIPPE 1839 – 2014” and engraved Calatrava Cross in the center
 • Solid case back engraved with “PATEK PHILIPPE GENEVE 175e Anniversaire 1839 – 2014”
 • Case with engraved flanks
 • Case is humidity and dust protected only (not water resistant)
 • Platinum
 • Case dimensions: 39.8 x 47.4 mm
 • Height: 11.3 mm
 • Commemorative limited edition of 175 timepieces

MOVEMENT

 • Mechanical manually wound movement
 • Caliber 32-650 HGS PS
 • Automatic hour strike
 • Jumping hours in aperture
 • Jumping minute hand
 • Jumping subsidiary seconds hand
 • Diameter: 32.6 mm
 • Height: 6.5 mm
 • Number of parts: 438
 • Power-reserve: min. 48 hours – max. 53 hours
 • Balance: Gyromax®
 • Frequency: 28,800 semi-oscillations/hour (4 Hz)
 • Balance spring: Spiromax®
 • Hallmark: Patek Philippe Seal

Stämmer allt detta med den 5275P du är erbjuden att köpa?

Om du inte kan träffa säljaren för att granska uret på plats, begär riktigt bra fotografier på ur uret ur olika vinklar. Tänk dock på att bilder lätt kan stjälas från internet, manipuleras, etc. Om du till exempel får bilder som är hämtade från Patek.com eller bilder som kommer upp när du gör en googlesökning på klockans namn är detta givetvis en varningsflagga.

Det kan vara idé att be om bilder som bekräftar att säljaren själv tar bilderna, till exempel en nytagen bild av klockan liggandes på veckans utgåva av TIMES. Givetvis går även denna typ av bilder att manipulera fram, men vid det här stadiet börjar det dock bli för jobbigt för många bedragare och de kommer att lämna dig för att försöka hitta lättare byten som inte är så misstänksamma och kräver så mycket information.

Tyvärr finns det inga garantier för att den klocka som fotograferas av är den klocka som ligger i paketet när man köper på distans. Det kan därför vara idé att köpa via en annonssajt som erbjuder någon form av bedrägeriförsäkring. Tänk också på att vissa kreditkort erbjuder inbyggd bedrägeriförsäkring vid köp på internet. Kontakta din kreditkortsutfärdare för att få veta mer om vad som gäller.

Det finns även möjlighet att använda sig av escrow.

Dåliga Patek Philippe-kopior

Ovan nämna tips är huvudsakligen till för att avslöja förhållandevis välgjorda piratkopior av Patek Philippe-klockor. När det gäller sämre kopior kan man ofta avslöja dem på stående fot utan att behöva anstränga sig så mycket.

 • Priset

Till att börja med är priset förstås en faktor. Blir du erbjuden att köpa en Patek Philippe för €100 är det högst troligen inte ens en piratkopia av någorlunda hög kvalité utan en riktig skräpklocka du kommer att få. Alternativet är förstås att klockan är stulen och tjuven / hälaren av någon anledning vill göra sig av med den omedelbart, även om det innebär att sälja den för en spottstyver. Oavsett vilket så rekommenderar vi definitivt att man avstår från denna typ av köp.

Mer slipade säljare av piratkopierade märkesklockor har koll på vad marknadsvärdet är för den klocka de hävdar sig sälja och ser till att sätta priset så att det upplevs som mer rimligt. Tillräckligt lågt för att presumtiva köpare ska bli lockade och tro att de gör en bra affär, men inte så lågt att folk fattar misstankar.

 • Smuts under glaset

patek philippe 3När piratkopierade klockor tillverkas billigt sker ofta utan att den färdiga produkten kvalitetsgranskas. Om du upptäcker hårstrån, damm, fingeravtryck eller annat skräp under glaset har du förmodligen att göra med en piratkopierad klocka av de billigare slaget. Detta gäller inte bara för Patek Philippe utan för alla klockor från välkända tillverkare med högt anseende som aldrig skulle släppa iväg en smutsig klocka från fabriken.

Skulle det vara så att säljaren försöker bortförklara det hela med att glaset lyfts i samband med reparation eller dylikt så är detta en varningsflagga helt i sig. Vilken seriös och kunnig reparatör av Patek Philippe-klockor skulle låta det finns smuts kvar i klockan efter en reparation?

 • Stavning

En klassiker vad gäller piratkopierade produkter är ju stavningen. Man kan tycka att det vore enkelt att klicka sig in på internet och kontrollera hur ett namn eller varumärke ska stavas, men ändå dyker det ständigt upp klockor vars logga prydligt visar att de är tillverkade av ”Patek Phillippe”, Pateck Philippe”, Patec Philip,” etcetera. Även om man inte talar något västeuropeiskt språk eller är bekant med det latinska alfabetet så borde man ju rimligen kunna kopiera rakt av eller få fatt i någon som kan hjälpa en med detta innan man drar igång storskalig klockproduktion, men så verkar inte vara fallet att döma av alla de vansinnigt felstavade armbandsur vi har sett ute till försäljning – både på och utanför internet.

De något mer sofistikerade förfalskarna brukar få själva varumärket Patek Philippe korrekt, men var uppmärksam på övrig text på klockan för där kan det ha smugit sig in fel som tydligt avslöjar att du har att göra med en piratkopia.

 • Kvalitén

Om klockan verkar vara av dålig kvalité är det inte en äkta Patek Philippe. Så enkelt är det.