Köp, sälj, annonsera

Begagnad mjukvara

mjukvaraMan kan ofta köpa begagnad mjukvara, filmer och Tv-spel betydligt billigare än vad det är att köpa samma mjukvara eller spel nya i butik. Att vänta tills man kan hitta elektroniska produkter såsom dessa begagnade kan alltså låta en spara mycket pengar. När man köper spel, filmer och mjukvara begagnad via annonser måste man dock vara mycket försiktig. Mycket mjukvara som säljs kan inte legalt säljas, är piratkopior eller har infekterats med potentiellt skadlig mjukvara. Om man letar begagnad mjukvara är det extra viktigt att komma ihåg det gamla talesättet. Om något verkar för bra för att vara sant så det troligen det. Mycket billig mjukvara är t.ex. ofta piratkopior även om de är mycket välförpackade och ser äkta ut. Att en kopia säljs till ett högre pris är dock ingen garanti att den är äkta.

Begagnade kopior är ofta det enda sättet att få tag i äldre versioner av mjukvaror som ej längre stöds av deras förläggare. Om du t.ex. vill köpa en kopia av Windows XP så säljer Microsoft ej länge dessa utan du måste hitta en på begagnat marknaden.

Piratkopior

Piratkopior är ett ständigt problem om man köper mjukvara från annonsmarknader och andra sekundära marknader. Vi rekommenderar att du enbart köper licensierade kopior och undviker piratkopior. Att köpa piratkopior kan vara farligt för dig att din dator. Några av de risker man tar när man köper piratkopierad mjukvara inkluderar.

  • Mjukvaran kanske inte fungerar
  • Mjukvaran kanske saknar funktioner
  • Mjukvaran kanske inte är på rätt språk eller är ofullständigt översatt
  • Mjukvaran kan innehålla skadliga virus
  • Mjukvaran kan innehålla skadlig mjukvara som ger försäljaren tillgång till datorn och gör det möjligt för honom att stjäla login uppgifter, bankkortsinfo och annan värdefull information.
  • Du bryter lagen om du använder dig av en piratkopia.

Hur vet man om de är äkta

windows7Många piratkopior som säljs är uppenbara kopior. De är brända på vanliga CD skivor och kommer i etuier utan omslag. Lite bättre kopior har etiketter på skivorna och etuier med omslag men fortfarande av lägre kvalitet. Det finns dock piratkopior, ofta tillverkade i fabriker i Kina, som kan vara kvalitetsmässigt mycket svåra att skilja från original. Särskilt om man inte är bekant med hur originalet skall se ut. Det kan med andra ord ibland vara mycket svårt att skilja på äkta mjukvara och piratkopior. Några saker som man bör titta speciellt på inkluderar.

  • Har mjukvaran något hologram. Hur ser hologrammet ut. Ser det ut som det skall för produkten eller företaget i fråga.
  • Är produkten billigare än den borde vara.
  • Är mycket eller delar av texten på produkten på kinesiska eller annat asiatiskt språk.
  • Är säljaren för mån om att försäkra dig om att den är äkta.
  • Säljaren säger att han kan skaffa annan mjukvara om det är något du letar efter. Detta är en stor röd flagga och det är troligt (men inte säkert) att han säljer piratkopior eller stulen mjukvara.
  • Måste du använda ett speciellt program eller procedur för att installera det som skiljer sig från hur man installerar de flesta program. I så fall kan det ofta röra sig om en piratkopia.’
  • Säljs produkten som fullständig men utan rätt till digitala uppdateringar. Detta är ofta piratkopieringar och kan därför inte kontakta officiella servrar för att ladda ner uppdateringar. Detsamma gäller om det står att mjukvaran inte kan registreras eller om den beskrivs som en fullständig backup.
  • Om du köper mjukvaran från en webbsida som specialisera sig i mjukvara finns det en rad andra detaljer att titta på såsom webbsidan ålder, tillåter de returer, upprepar de hur och varför de är lagliga. använder de ett domännamn som innehåller bindestreck, använder de bara ett IP nummer istället för en domän? Alla dessa faktorer är indikationer på att de kanske säljer piratkopior.

Ett bra tips om du vill undvika att köpa piratkopior när du köper begagnad mjukvara är att gå till tillverkarens hemsida. De flesta stora utvecklare har en sida som ger instruktioner hur man skiljer deras officiella mjukvara från kopior.

Om du trots allt råkar köpa en piratkopia så bör du så snart som möjligt legalisera ditt användande av programmet genom att köpa en äkta kopia eller avinstallera programmet.

Stöd inte piratkopierare

piratVi avråder alla från att köpa piratkopierade spel, program, tv serier, filmer och musik. Detta oavsett var man står i debatten kring piratkopieringens laglighet. Även om man stödjer en privatpersons rätt att ladda ner enskilda program för eget bruk och tycker att lagen bör ändras så är det en mycket annan sak att låta kriminella element tjäna pengar på andras arbete genom att stjäla mjukvara, filmer etc. och sedan sälja dem för att tjäna pengar. Genom att köpa piratkopior kan man också medverka till finansiera andra typer av cyberbrott såsom kreditkorts och identitetsstölder. Om du absolut inte kan betala priset för en legal kopia är det bättre att du laddar ner den mjukvarukopia du behöver från internet än att du köper en piratkopia. Om du laddar ner den stödjer du i vart fall inte brottslighet finansiellt. Vi rekommenderar dock stark att du köper en ny eller begagnad äkta kopia och avstår från frestelsen som piratkopior kan utgöra. Då stödjer du utvecklaren och riskerar inte att din kopia är infekterad av virus eller key loggers.

Mjukvaror som inte får säljas

piratmjukvaraVissa mjukvaror är kanske äkta men kan ändå inte säljas. Det är bundna till en viss enhet eller dator och kan bara säljas tillsammans med just den enheten eller datorn. Dessa mjukvaror är äkta och giltiga när de används på den dator den var avsedd för. Om de används på en annan dator så är de ej giltiga licensierade kopior. Exempel på mjukvarutyper som inte kan säljas separat inkluderar:

  • OEM kopior: Dessa mjukvarukopior levereras oftast med datorer utan tillhörande kartong. OEM kopior säljs med datorer och är bara giltiga för den dator de såldes för. De kan inte säljas eller användas på andra datorer.
  • Enskilda skivor från ett paket: Vissa mjukvaror kommer som paket. Ett exempel på detta är Adobes mjukvarupaket. Man kan inte sälja enskilda mjukvaror eller skivor från dessa paket separat. De hör ihop och kan bara säljas som paket. Enstaka program är bara att anse som licensierade legala kopior som en del paketets helhet.
  • NFR kopior: NFR kopior är kopior som skickas ut för att de återförsäljare, skribenter och andra en chans att recensera produkten och se om de vill sälja den. NFR betyder Not For Resale och kan inte säljas eller överföras till någon annan.
  • Stulen mjukvara: Det kan mycket svårt att avgöra om mjukvara är stulen men om man kommer hem till en privatperson som har stora mängder av samma mjukvara som de säljer till ett bra pris så är det sunt att bli misstänksam att det kan vara stulna kopior eller piratkopior. Registreringsnycklarna för stulen mjukvara avaktiveras ofta av tillverkaren. Detta innebär att du inte kan registrera din mjukvara eller uppdatera den om du har köpt stulen mjukvara.