Köp, sälj, annonsera

Köptips för båt

Här kommer några köptips för dig som går i båtköpartankar.

Låt processen ta tid

För de allra flesta av är en båt inte något vi måste ha akut. Dra nytta av detta genom att låta processen ta tid istället för att stressa fram ett spontanköp. Om man i lugn och ro kommit fram till exakt vad det är man vill ha och hur man vill prioritera sina önskemål och sin budget är det dessutom mycket enklare att slå till som en blixt när rätt objekt slutligen uppenbarar sig. Eftersom man tagit god tid på sig med själva funderandet och inhämtandet av information går det snabbare att avgöra om ett objekt är vad man är ute efter. Man har också hunnit skaffa sig en bild av prisläget som gör att man har ett bättre utgångsläge för förhandlingar om priset.Ta reda på information från många olika håll

Säljaren av båtmärket XYZ kommer givetvis att ha massor av information tillgänglig om båtar av märket XYZ, men innan du slår till på en XYZ-båt rekommenderar vi att du skaffar information från flera olika håll. Prata med folk som äger och använder båtar, häng på båtforum online och var inte rädd för att ställa de ”dumma frågorna”.

Det finns ingen anledning att låtsas att man har mer erfarenhet än vad man har. Var ärlig och artig, be om hjälp, tacka för hjälpen och gör sedan din egen värdering av den input du har fått. Det finns massor av folk online och offline som gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Om du har båtägare i din bekantskapskrets, be gärna om att få följa med på en tur med deras båt och försök snabba upp så mycket information som möjligt. Var öppen och intresserad – många båtägare älskar att prata om sina upplevelser med båten. Man brukar kunna få höra de mesta, både bra och dåliga erfarenheter.

Lokalkännedom

Är du sugen på att skaffa båt för att fiska i sjön vid stugan på somrarna? Prata med folk som redan fiskar i just den sjön och som verkar ha koll på vad de gör. Tala med den lokala fiskeföreningen, med gubbarna och gummorna som kommer hem från en fisketur, osv. Du kan till exempel få veta massor om lokala väderförhållanden, bottenförhållanden, osv och vilka typer av båt som passar bäst i just den här miljön. Vissa saker är svåra att få riktig koll på enbart med hjälp av väderstatistik och sjökort.

Gå på kurs

Många köper båt först och går på kurs därefter. Vårt tips är att du gör tvärt om. Gå en grundläggande båtkurs först om du är nybörjare, för du kommer högst troligen att lära dig saker som påverkar vilken typ av båt du helst vill ha.

Att gå på kurs först är också ett bra test av hur angelägen du egentligen är att skaffa och underhålla en båt. Om du till exempel har extremt svårt att hinna med att gå på kurs för att du lever ett så hektiskt liv, kommer du verkligen att ha tid att ge din båt den omvårdnad den behöver? Kommer du att ha tid att faktiskt använda din båt? Kanske fungerar det att ha båt om du tackar nej till den där fantastiskt vackra träbåten och väljer en båt som kräver så lite underhåll som möjligt?

Om du har svårt att få ihop de pengar som krävs för att gå en kurs, har du verkligen råd att köpa och underhålla en båt (och eventuell båtmotor)? Kanske bör du välja en billigare båt än den du har haft siktet inställt på? Eller prioritera om i ditt ekonomiska liv så att det frigörs mer pengar till sådant som har med båten att göra?

Vad ska båten användas till?

Fundera igenom hur båten ska användas. Inte bara om hur du drömmer om att använda den utan hur det är rimligt att anta att du oftast kommer att använda den. Om du till exempel huvudsakligen vill ha en båt att lägga nät ifrån kanske det inte är rimligt att köpa en värstingbåt som är perfekt att åka vattenskidor bakom? Om verkligheten är den att du och dina kompisar ändå bara åker vattenskidor på midsommarafton som ju inträffar en gång per år kanske det blir billigare att hyra en båt för just det eventet och köpa en båt som är perfekt för just nätfiske.

Storlek

Ett vanligt nybörjarmisstag är att man tänker sig att en båt är enklare att hantera ju mindre den är. Innan du köper båt, se till att skaffa lite sjövana från flera olika typer av båtar för att känna på vilken som passar dig bäst. Generellt sett är en liten båt mer instabil, känsligare för sjögång och risken att få in vatten är högre. För den som inte är så van vid båtliv kan det vara idé att välja bort de allra minsta båtarna.

Båtmärke

Det finns vissa fördelar med att hålla sig till kända båtmärken och båtmotormärken och köpa sådant som det redan finns många andra exemplar av i Sverige.

  • Enklare att få tag på reservdelar.
  • Om man behöver anlita ett proffs för att fixa något kommer denna troligen redan att ha stor erfarenhet av den båten / båtmotorn.
  • Om en viss båt / båtmotor redan finns i bekantskapskretsen ökar det dina möjligheter att bekanta dig med denna typ av båt / båtmotor innan köp.
  • Om du vill sälja är det vanligen enklare att hitta en köpare till en vanligt förekommande båt / båtmotor.

Om dessa skäl är tillräckligt starka för att påverka ditt köpbeslut kan givetvis bara du avgöra. Om det är en unik träbåt från 1930-talet som ditt hjärta bankar för kommer du troligen aldrig att bli nöjd med en sportig liten plastbåt av den populäraste modellen. För vissa av oss kommer ord som ”bekvämlighet” och ”praktiskt” väldigt långt ned på listan när vi köper båt.

Förvaring

Vart ska din båt ligga under båtsäsongen och hur ska båten förvaras under vintern? Hur ska båten transporteras mellan dessa två platser? Ju större båt man köper desto viktigare blir dessa frågor.

Tänk på att båtplatser på populära ställen kan ha lång kötid och kosta en hel del.

Att köpa billigt kan bli dyrt

När solen skiner och sjön lockar är det lätt att falla för frestelsen att skaffa båt om man hittar en till ett billigt pris. Men innan man köper en billig sommarbåt bör man fråga sig: Hur mycket pengar är jag villig att lägga ned på den här båten totalt?

Att köpa en båt är en sak, att underhålla den är en annan. Många båtägare kan vittna om att de har lagt ned betydligt mer pengar på att laga och underhålla sin båt (och eventuell båtmotor!) än vad de betalade vid köpet. Detta är givetvis helt okej om man är ute efter ett renoveringsprojekt, men man bör vara medveten om vad det är man ger sig in på. Annars blir det lätt att man sitter där med en ”billig” båt som aldrig används eftersom man inte har råd att fixa till det som krävs. Eller att man ger sig ut i en båt som inte är i tillräckligt bra skick och måste bli upplockad av sjöräddningen / andra båtägare.

Budget

Jag har flera gånger här ovanför återkommit till vikten av att ha koll på sin ekonomi innan man köper båt. Det är lätt att bara titta på vad båten kostar i inköp och ”glömma bort” att en båt även fortsätter kosta mycket pengar efter att man införskaffat den.

Här är några exempel på sådant som kostar pengar med att ha båt. Exakt vilka punkter som är relevanta för just dig beror förstås på vilken båt du har, hur du använder båten och övriga personliga omständigheter.

  • Båtplats
  • Vinterförvaring av båt och eventuell båtmotor
  • Gästhamnsavgifter om du reser omkring i din båt
  • Transport av båten mellan båtplats och vinterförvaring
  • Kontinuerligt underhåll för att bibehålla båten och eventuell båtmotor i gott skick
  • Att laga sådant som går sönder
  • Att införskaffa nödvändig kringutrustning, till exempel brandsläckare
  • Försäkring
  • Tänker du låna pengar för att köpa båt? Då måste din budget ha rum för ränta, amorteringar och övriga avgifter. Om båten är säkerhet för låten kan långivaren också ställa vissa krav vad gäller försäkring och förvaring av båten och det kan bli dyrare än de lösningar du själv skulle ha valt. Att låna pengar med båten som säkerhet kan också innebära begränsningar vad gäller vilken båt du kan köpa, eftersom båten måste godkännas som säkerhet av låntagaren.

Undersökning innan köp

Undersök båten och eventuell motor noga innan köp. Låt gärna en auktoriserad besiktare genomföra besiktningen eller ta med dig någon som vet mycket om den aktuella båt- och motortypen och vilka känsliga punkter de har.

Tänk på att även om du själv kan mycket om båtar och motorer är du förmodligen redan lite kär i den här båten – det är därför bra att ha med sig en oberoende part som inte kommer att blunda för eller släta över felen.

Undersök inte bara det fysiska utan även det juridiska. Är säljaren verkligen den som är ägare till båten, motorn och eventuella tillbehör som båtvagn? Be gärna om att få se kvitton och köpekontrakt som visar hur ägaren förvärvade båten.

Larmtjanst.se brukar kunna stå till tjänst om man vill kontrollera om en båt är stulen.

En båt som är av nyare årsmodell än 1998 ska vara CE-märkt. Det händer att båtar utan CE-märkning säljs, men då till ett dramatiskt reducerat pris. Tänk också på att det kan bli svårt att sälja vidare och försäkra utan CE-märkning.

Skriftligt köpeavtal

Upprätta alltid ett skriftligt köpeavtal. Nöj dig inte med enbart kvitto. Det finns mallavtal man kan använda sig av.

Det är viktigt att allt som ingår i köpet listas i köpeavtalet. Medföljer till exempel en båtvagn ska denna ingå i köpeavtalet, för att undvika missförstånd eller lurendrejeri.

Samtliga garantier och utfästelser ska finnas med i köpeavtalet. Muntliga löften och dylikt kommer att vara väldigt svåra att bevisa när du väl behöver dem. Om säljaren till exempel säger att han köpte båten helt ny och den aldrig har varit med om någon kollision, se till att få det inskrivet i avtalet. Om båten senare visar sig ha en gammal krockskada har du svårt att få rätt mot säljaren om du inte har detta skriftliga bevis på vad som har sades mellan er i samband med köpet.