Köp, sälj, annonsera

Att köpa Husdjur

hundMan kan hitta en lång rad olika typer av djur till salu på olika annonssajter och om man vill köpa ett nytt djur är annonsmarknader ofta ett bra alternativ. De erbjuder ofta priser som är lägre än de man måste betala i djurbutiken. Andra djur såsom hundar säljs primärt direkt av uppfödarna och annonser är därför ofta det bästa sättet att hitta det man söker om man inte redan är I direktkontakt med en uppfödare. Att köpa djur som säljs på annonsmarknaden är ofta också bättre än att köpa dem I djuraffärer eftersom de flesta djur som säljs via annons är djur som behöver nya hem.

Renrasig

Huruvida du vill köpa en renrasig hund eller katt eller en av blandras är helt upp till dig. Ett renrasigt djur är inte bättre än ett av blandras och renrasighet garanterar inte ett friskare djur. Tvärtom är det i t.ex. hundar så att risken för många sjukdomar är betydligt större bland renrasiga hundar än den är i blandras hundar. Vissa drag hos vissa blandrashundar gör sjukdomar mycket vanliga. Många uppfödare av renrasiga hundar skulle bestrida detta, såsom är i deras intresse, och hävda att en renrasig hund garanterar att den har fötts upp av ansvariga avlare. Detta är dock inte nödvändigtvis fallet och blandras hundar kan också komma från bra hem. Det viktiga är att granskar hemmet du köper den från och ser om valparna verkar ha ett bra liv. Om du inte har för avsikt att börja odla eller ställa ut hunden så behöver du inte en renrasig hund eller katt.

Ett annat vanligt argument för ras hundar är att du vet vad du får med en ras hund eftersom de ha likadant utseende och liknande temperament. Detta argument är av mer värde men man kan ofta förutse en blandsras framtida temperament också baserat på deras föräldrar. Ett undantag från detta kan vara när fadern är okänd och i detta fall kan det vara lite av en risk att köpa en blandrashund.

God hälsa

valpFörsäkra dig alltid att djuret är i bra hälsa innan du köper det. Om du köper en valp skall du alltid försäkra dig om att den har fått alla rekommenderade vaccinationer. Detsamma är sant om du köper en rad andra djur såsom t.ex. kattungar eller minkar. Fråga även alltid säljaren om djuret har haft några som helst hälsoproblem.

Att enbart förlita sig på utförda vaccinationer och ägarens utlåtelse är dock inte nog. Man bör även noggrant inspektera djuret själv. Beter det sig som ett friskt djur av den arten skall. Fördelar det sin vikt jämt när det går. Om inte kan det tyda på dolda problem. Rinner det ur ögon eller näsa. Äter djuret om ägaren ger det mat.

Om du skall köpa ett dyrare djur kan det vara värt att låta en veterinär inspektera djuret innan du köper det. De flesta säljare bör inte ha ett problem med detta förutsatt att du betalar för veterinärkostnaden. Det är alltid en bra ide att ta ett nytt djur till veterinären ändå för att få en veterinär utlåtande och se vad man kan göra för att undvika potentiella framtida hälsoproblem.

Att ett djur är sjukt innebär inte nödvändigtvis att man inte skall köpa det. Det kan finnas situation när det är en bra ide att köpa ett sjukt djur men man bör då veta att det är sjukt och vad som krävs för att det skall återfå hälsan. I vissa fall kan detta var så enkelt som att ta dem från deras nuvarande otillräckliga levnadsmiljö till ett bättre hem.

Lagligt

Det är ditt ansvar som köper att försäkra dig om att du lagligt kan äga djuret i fråga där du bor. Olika Svenska kommuner har olika regler för vad som krävs för att hålla olika typer av djur. Det finns även nationella regler som förbjuder dig att äga vissa typer av djur utan tillstånd. Bland djur med strikt reglering hittar man t.ex. giftormar och många typer av exotiska däggdjur. Även hållandet av inhemska arter är strängt reglerat. Om du är intresserad av att köpa en viss typ av djur bör du först se om det är lagligt för dig att göra det. Om ett särskilt tillstånd krävs skall du alltid skaffa det innan du införskaffar arten i fråga. Om du är osäker på huruvida en art är laglig eller inte så kan du vanligtvis hitta hjälp på jordbruksdepartementets hemsida. Om du inte kan hitta hjälp på deras hemsida bör du ringa upp departementet så att du kan få ett uttalande direkt från en av deras experter. Be om att få uttalandet hemskickad till dig i skriftlig form eller skicka frågan till dem som ett mejl. Detta kan vara mycket bra om det senare visar sig att de gett dig felaktig information.

Om ett djur visar sig vara lagligt måste du även se att du kan möta de kravs som ställs på ägaren. För de flesta djur finns klart definierade minimum bur storlekar etc. Endast om det är lagligt att hålla ett djur och du kan ge dem den omgivning de kräver bör du överväga att köpa djuret.

Cites

Vissa arter kräver att du har ett CITES certifikat för att legalt kunna äga dem. Ett CITES certifikat är ett certifikat som intygar djurets ursprung. Att det är odlat i fångenskap eller en del av ett legalt fångstprogram. Detta hjälper till att skydda de vilda populationerna av dessa utrotningshotade djur. Det är upp till dig som köpare att veta om ett djur kräver ett CITES intyg eller inte. Om du inte redan vet det så är det mycket enkelt att ta reda på. Gå till cites.org och se om den art du vill köpa är rödlistat eller inte. Köp aldrig ett djur som kräver ett CITES intyg från en säljare som saknar intyg. Om han säger att han har tappat bort det eller liknande skall du be honom skaffa en kopia från odlaren som sålde djuret till honom innan du kan köpa det. I det flesta fall är djur som saknar CITES Certifikat smugglade till Sverige och en del av den mycket destruktiva svarta marknaden för djur. Att äga ett av dessa djur utan CITES intyg är olagligt. Du kan få djuret beslagtaget och ett strängt straff inklusive fängelse. Observera att vissa djur är olagliga i Sverige oavsett om man har ett CITES Certifikat eller inte.

Rätt Ägare

kaninFörsäkra dig alltid om att djuret tillhör den person som försöker sälja det. Tyvärr förekommer det alltför ofta (om än ovanligt) att individer försöker sälja stulna djur eller djur som de har tillfällig besittning över medan deras ägare är utomlands.

Det är ofta om möjligt att med 100% säkerhet veta om ett djur är stulet eller inte. Men genom att vidta försiktighetsåtgärder kan man dramatiskt minska chansen att man råkar köpa ett stulet djur. Röda flaggor som man alltid skall se upp med är om säljaren inte har tillgång till en renrasig hunds stamtavla eller dess fullständiga vaccinationshistorik med vaccinationskort. Verkar ägaren vara van att hantera djuret i fråga. Verkar djuret lugn i ägarens sällskap? Ser säljarens hem ut som ett hem som djuret bott fram tills nu.

Om allt på ytan ser bra ut bör du fråga säljaren varför han säljer djuret i fråga. Hur länge han skaffat det. Vart han köpte det etc. Om säljaren inte på rak arm kan svara på denna typ av frågor är det en annan varningsflagga.

Är du redo?

Innan du köper och tar hem ett djur bör d försäkra dig om att du är redo att bli djurägare. Har du alla nödvändigheter hemma. Har du den tid som krävs. Köp aldrig ett djur innan du är redo. Vänta tills allt är redo. Den första tiden med ditt nya djur är den absolut viktigaste så försäkra dig om att den blir så bra som möjligt.

Inga kommentarer ännu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.