Köp, sälj, annonsera

Undvik att bli lurad

bli inte luradDet är ovanligt att man blir lurad eller bidragen på den lokala andrahandsmarknaden där man möter säljare i personer, får se objektet och kan betala direkt på plats. Det kan hända att varan sen inte riktigt lever upp till köparens förväntningar men detta innebär inte att han har blivit lurad. När man gör köp över större distans och inte kan mötas för att slutföra transaktionen så ökar tyvärr riskerna att bli lurad. Det flesta säljarna är fortfarande pålitliga men det finns bedragare som specialiserar sig på att lura pengar från köpare och säljare på dessa annonsmarknader.

Om du vill köpa något från en säljare i en annan del av landet och inte kan fara ditt för att avsluta köper personligen så bör du vidta vissa säkerhetsåtgärder. Hur stora dessa bör vara beror på hur mycket pengar det rör sig. Om summan bara är några få hundra kan det vara bättre att ta risken än att spendera tid och pengar på att göra transaktionen mer säker. Om det rör sig om mer pengar än så är det dock värt att försöka försäkra sig mot bedrägerier. Några av de saker du kan göra för att öka din säkerhet inkluderar.

  • Prata med säljaren i telefon, inte bara via email. Genom att prata med säljaren i telefon kan du se om han kan ge snabba och till synder ärliga svar på dina frågor direkt när du ställer dem. Många bedragare är mycket duktiga på att verka ärliga fast de ljuger så att de kan ge bra svar är ingen garanti för ärlighet. Ställ till synes oskyldiga frågor som du sedan kan jämföra med deras säljhistorik. Om en säljare t.ex. säger att han bara säljer några saker han har bytt ut ut sitt hem men han säljhistorik visar att han annonserar massor med Tv apparater etc. är en stor varningsflagga.
  • Sök säljarens namn, e-postadress och telefonnummer på Google och se om de har använts i andra bedrägerier.
  • Vill säljaren använda en osäker betalningsmetod såsom Western union.
  • Använd en vän som bor i säljarens del av landet för att avsluta transaktionen i person. Då kan han genast se om varan lever upp till annonsen och om allt verkar okej.
  • Använd dig av Escrow för betalningen. Escrow företag tar en avgift men ökar säkerheten för båda köparen och säljaren genom att inte betala ut de pengar köparen har satt in i escrow tills efter han har fått granska och godkänt varan.
  • Öppna alltid paketet som varann kommer i direkt hos posten eller postens servicecenter. På detta sätt har du vittnen på vad som fanns och inte fanns i lådan. Om innehållet inte är det avtalade kan polis tillkallas. Vissa bedragare skickar lådor med tegelstenar eller anat i och om du inte öppnar lådan direkt när du får den kan det vara mycket svårt att bevisa att varan inte var i paketet. I detta fall så har de bevis på att du har fått din vara eftersom du har signerat för paketet och det är mycket svårt för dig att bevisa motsatsen.
  • Kom ihåg att om något verkar för bra för att vara sant så finns det en stor risk att det är det. Om du hittar ett fantastiskt köp bör du vara medveten om risken om att det är ett bedrägeri eller rör sig om stulna varor. Agera därefter och skydda dig så väl som möjligt.

Om du blir lurad skall du så snart som möjligt kontakta polisen för att anmäla bedrägeriet. Samla ihop så mycket information du kan och gen den till polisen inklusive utskrivna kopior av all kommunikation med bedragaren (inkludera mejlens metainformation i utskrifterna) och en utskriven kopia på transaktionsinformation där du sända bedragaren pengar. Ju mer du hjälper polisen desto större möjlighet har de att arrestera bedragaren. Det är ofta svårt att fånga denna typ av brottslingar och ännu svårare att få några pengar tillbaka. När du har kontaktat polisen bör du även kontakta banken, meddela vad som har hänt, och ge dem en kopia av polisanmälan.