Den här sidan handlar inte primärt hur man väljer barnvagn – det finns det så många andra bra sidor för – utan inriktar sig på att bidra med tips och råd för den som funderar på att köpa en barnvagn på annons istället för i en butik. Vissa av tipsen kan förmodligen också komma väl till pass för den som önskar beställa en barnvagn över internet istället för att gå till en traditionell butik.
Det finns en blomstrande andrahandsmarknad för barnvagnar i Sverige och det går till och med att hitta oanvända eller i princip oanvända barnvagnar till salu. Det är till exempel inte helt ovanligt att glada blivande föräldrar köper en barnvagn redan innan första ultraljudet, och visar det sig då att det är mer än en bebis i magen så krävs ett nytt vagnköp. Det händer också att föräldrar har väldigt ambitiösa planer för föräldraledigheten och köper en barnvagn som är perfekt för att jogga i elljusspåret med, men så förändras omständigheterna och joggingvagnen står där knappt använd och väntar på att du ska komma och köpa den. Vidare är småbarnsfamiljer en flyttbar skara, och det är till exempel inte ovanligt att man flyttar från lägenhet till hus i samband med att man får barn, och plötsligt visar sig den perfekta cityvagnen vara helt olämplig ute på landet.
Var ute i god tid
Om du har tänkt köpa barnvagn på annons, var ute i god tid. I en butik man kan stega in när som helst, annonser får man vänta på att de ska dyka upp. Man kan sätta ut en köpannons, men även där måste man vänta på svar.
Ett tips är att använda sig av några av de annonssajter där man kan lägga in bevakningar på det man önskar köpa. Ange de parametrar som är viktigast för dig vad gäller barnvagnen så får du meddelanden varje gång något lämpligt objekt läggs upp till försäljning. Efter ett tag har du förmodligen skaffat dig en hyfsad bild av vad barnvagnar av ”din” typ kostar i olika skick och kan slå till direkt när du hittar en pärla.
På tal om att vara ute i god tid så bör man tänka på att barnvagnsbutiker tenderar att ha små lager. Om du vill ha en barnvagn i något speciellt utförande, till exempel i en färg som inte finns inne, tar det ofta 6 – 12 veckor för barnvagnsbutiker att beställa och få in din barnvagn. Det är alltså inte automatiskt så att det alltid tar längre tid att få tag i en begagnad barnvagn än en ny. Tvärt om kan man ju ha tur och hitta en annons för en barnvagn av rätt sort som man kan hämta upp redan samma eftermiddag.
Vad vill du ha?
När man är på jakt efter en begagnad barnvagn måste man hitta en bra balans mellan att vara flexibel och att veta vad man vill ha. Får man slagsida åt något håll blir resultatet sällan bra. Är man alldeles för specifik vad gäller märke, modell, färg, nyans, pris, stad, skick, etc kanske man aldrig hittar den barnvagn man vill ha i tid. Å andra sidan bör man inte köpa första bästa barnvagn som annonseras heller eftersom det lätt blir så att man står där med en barnvagn som inte passar ens behov. Att tänka ”äsch, den är ändå begagnad och billig” kan bli dyrt i längden eftersom det ofta leder till att man köper ytterligare en barnvagn så småningom. Att köpa barnvagn kostar tid, pengar och energi så det är bra att försöka få till det ordentligt redan första gången.
Vårt tips är att man gör en lite rangordningslista över saker man absolut inte kan tänka sig att rucka på och saker man kan tänka sig att vara lite mer flexibel med. Beväpnad med denna lista blir det enklare att sålla bland annonserna och slippa slösa tid på barnvagnar man ändå inte kommer att köpa, samtidigt som listan påminner en om att man till exempel inte enbart ska titta efter mörkblå vagnar.
Exempel på hur en lista kan se ut:
- Måste uppfylla mina säkerhetskrav.
- Måste vara trehjulig.
- Måste ha höj- och sänkbara handtag.
- Säljaren måste skicka fotografier innan jag kommer och tittar på vagnen så jag inte slösar min tid på något som är helt fel.
- Ska helst vara grå, men kan även vara brun, svart eller mörkblå.
- Ska helst vara av märket XXX, man kan även vara YYY, ZZZ eller ÅÅÅ
- Ska helst vara någon av följande modeller / årsmodeller inom de märken jag kan tänka mig.
- Ska helst kosta under 4 000 kronor, men priset kan få vara lite högre än så för en vagn i mycket gott skick.
- Ska helst kunna hämtas i Göteborg, men jag kan tänka mig att resa lite längre än så om alla övriga punkter stämmer.
Fixa till en barnvagn
Det finns mycket man kan göra med en begagnad barnvagn för att få den att passa ens önskemål. Det går till exempel att färga klädseln och lacka om chassit. Ibland kan det löna sig rejält att köpa en ”ful” barnvagn och sedan fixa till den själv.
Årsmodeller
Det är inte bara märke och modell som är viktigt vad gäller barnvagnar, utan man bör även vara medveten om att olika årsmodeller kan skilja sig markant åt mellan varandra trots att det rör sig om samma huvudmodell.
Att läsa in sig på vad som skiljer årsmodellerna åt för de barnvagnar du är intresserad av har flera fördelar.
- Eftersom olika årsmodeller har lite olika utförande ska man inte utgå ifrån att den där speciella funktionen som man älskade när man tittade på årets modell i barnvagnsbutiken finns hos den äldre årgång man hittar till salu i en annons.
- Hos vissa modeller har man i efterhand kunnat se att en viss årgång var mer trolig att utveckla ett visst fel än de övriga årgångarna. Denna årsmodell vill man förstås hålla sig undan ifrån när man köper en begagnad barnvagn.
- Ibland ljuger säljare om vilket år barnvagnen är köpt för att få den att verka nyare (och dessutom få det att verka troligare att den bara har använts till ett barn / under en säsong). I andra fall är säljarna helt enkelt förvirrade eller vilseledda och tror verkligen att de har en årsmodell 2013 fast de i själva verket har en årsmodell 2011. Känner man till de olika små detaljer som skiljer olika årsmodeller åt kan man snabbt avslöja en sådan lögn / missuppfattning.
Gamla vs. nya vagnar
Ibland hittar man riktigt gamla vagnar till salu på annons. Här är några av de punkter man bör tänka på om man överväger att köpa en äldre barnvagn.
- Hur lätt kommer det att vara att få tag på reservdelar till barnvagnen? Om det inte bara är så att årsmodellen är inaktuell utan att hela modellen har utgått ur tillverkarens sortiment för länge sedan kan det bli knepigt att hitta reservdelar för att laga vagnen om något slutar fungera.
- Nu för tiden utgår barnvagnsstandarden från att barn alltid är selade när de sitter i vagnen, och moderna barnvagnar har inbyggda fästanordningar för selen. Sådana fästanordningar kan saknas i äldre barnvagnar. Många äldre barnvagnar är dock betydligt djupare än de moderna, för att man inte tänkte sig att barnet skulle ha sele i dem utan istället gjorde höga kanter så att barnet inte skulle falla ut.
- Fjädringen för barnvagnar har utvecklats en hel del på senare år. Köper man en äldre barnvagn bör man vara medveten om att fjädringen förmodligen inte kommer att vara som hos de mer moderna barnvagnarna.
Kontrollera alltid att följande saker är som de ska
- Om barnvagnen har reglerbara handtag ska det finnas en säkerhetsanordning som gör att handtaget inte kan gå av vid de reglerbara lederna.
- Om barnvagnen har ett draghandtag som går att vända (så att vagnen kan köras med barnet både framåtriktat och bakåtriktat) ska det ha en säkerhetsanordning som gör att vagnen inte kan kollapsa när den lyfts.
- Barnvagnen ska ha en parkeringsbroms. Bäst är en parkeringsbroms som låser två hjul istället för bara ett hjul.Hur lätt är det att lägga i och ta ur bromsen?Är bromsen tillräckligt stark för att man ska kunna ha barnvagnen ståendes i en brant backe utan att den rör sig? Detta är förstås särskilt viktigt om det finns mer än ett barn i familjen, eftersom man kan behöva ”panikbromsa” barnvagnen på olämplig plats för ta hand om det barn som inte ligger i vagnen.
- Barnvagnen ska ha säkerhetsspärrar som gör att den inte kan råka fälla ihop. Det är också bra om det krävs ett tvåhandsgrepp för att lossa liggdelen/sittdelen från chassit.
- Avståndet mellan vagnens säte och vagnens bygel bör vara så stort att barnet inte kan fastna med sitt huvud där. (Gäller barnvagnar som används av barn som är stora och rörliga nog att göra sådant.)
- Hjulen ska inte lossna om du kör emot något, till exempel en trottoarkant. Att hjul lossnar är huvudsakligen ett problem hos barnvagnar som har avtagbara hjul. Sådana barnvagnar bör ha en låsanordning för att säkerställa att hjulen inte råkar ramla av när de utsätts för stötar. Utan en sådan låsanordning kan det bli problem att få barnvagnen över hinder och uppför trappor utan att hjulen ramlar av.
Som ett hjälpmedel för att bedöma om en barnvagn är säker finns en europeisk standard: EN 1888. Denna standard innehåller olika minimikrav och provmetoder som barnvagnstillverkare ska följa för att få märka sina barnvagnar med EN 1888. (I märkningen ingår även en landskod. För Sverige är det märkningen SS-EN 1888 som gäller.) Viktigt att tänka på är att det är barnvagnstillverkarna själva som avgör om de uppfyller kraven för EN 1888 och det är de själva som sätter dit märkningen. Märkningen är inte ett tecken på att barnvagnen har granskats av något utomstående kontrollorgan, vare sig statligt eller privat.
Övriga saker som bör kontrolleras
Här är en lista på andra saker som kan vara bra att kontrollera när man har gjort den grundläggande säkerhetskontrollen. Observera att listan inte är uttömmande utan bara tips på några av de saker man bör tänka på.
- Verkar barnvagnen vara väl underhållen? Gäller detta både chassit och sittdelen/liggdelen? Fråga gärna säljaren hur de har skött om barnvagnen. Har den blivit tvättad och smord tillräckligt ofta? Bristande underhåll av tidigare ägare kan påverka barnvagnens skick framöver, även om du inte upptäcker några synliga skador vid köpet. Givetvis finns det säljare som kommer att ljuga och hävda att vagnen blivit perfekt omhändertagen, men det skadar i alla fall inte att fråga. Ibland märker man ganska enkelt att folk ljuger, till exempel för att de är helt oförmögna att förklara vad de har smörjt vagnen med.
- Är vagnen solblekt? När en vagn är solblekt är det ett tecken på att den har stått mycket utomhus, och detta kan ha slitit på den på flera olika vis. Att vagnen är solblekt är alltså inte ett litet skönhetsfel, utan en stor varningsflagga.
- Är vagnen rostig? Finns det skrapmärken, rispor eller liknande på metalldelarna?
- Är hjulfästet sladdrigt? Vickar hjulen?
- Är vagnen enkel att fälla upp och fälla ihop, eller kärvar den?
- Är tygdelarna på barnvagnen enkla att ta av och tvätta? Du kommer att vilja tvätta dessa delar ordentligt när du köper en begagnad barnvagn och det är mycket enklare att göra det om de är avtagbara.
- Finns alla tillbehör med? Kontrollera helst i förväg så att du vet exakt vad som följer med just den barnvagnsmodellen. Även om du inte själv bryr dig om vissa pinaler påverkar det barnvagnens värde om du vill sälja den i din tur.
- När du samlade information om just den här barnvagnsmodellen, var det någon som varvande för att någon viss del av barnvagnen är särskilt trolig att gå sönder eller sluta fungera korrekt? Kontrollera i så fall den biten extra noga.
- Har du som köpare några specifika krav och önskemål? Är dessa är uppfyllda?
Pris
En av anledningarna till att man köper en barnvagn på annons är förstås att man vill betala mindre än vad det kostar att köpa en ny vagn. Inte sällan står presumtiva köpare i valet mellan att köpa en begagnad högkvalitativ vagn från ett välkänt märke på annons eller köpa en ny vagn i butik av ett billigare och mer okänt märke där man inte vet om kvalitén är bra eller inte.
Huruvida det rent ekonomiskt är en bra idé att köpa en begagnad barnvagn beror på situationen. Är du en person som är bra på att vårda saker och få dem att hålla länge? I så fall kan det faktiskt löna sig att köpa en ny vagn och sedan sälja den begagnad, istället för att köpa en begagnad barnvagn. Du får njuta av vagnen när den är helt ny, och eftersom du har tagit så bra hand om den kan du sedan sälja den för ett bra pris. Men här gäller det att vara ärlig mot sig själv. Om du redan har en stökig bil, ett gammalt bord som borde oljas in, trädgårdsmöbler med flagnande färg till och tusen andra saker på din fixa-lista kommer du förmodligen inte att ha tid med att omsorgsfullt sköta om en barnvagn heller – särskilt inte med ett nytt litet barn att ta hand om samtidigt. Om du däremot vet med dig att du är bra på att få saker gjorda och alltid vårdar dina prylar på rätt sätt även när du är under tidspress kan det vara idé att köpa en ny vagn med sikte på att sälja den så småningom. I så fall är det bäst att hålla sig till ett välkänt märke som är populärt i Sverige, eftersom det gör det mycket lättare att få barnvagnen såld och till ett högt pris när du är klar med den.
Räkneexempel:
- Du köper en ny barnvagn för 8 000 kronor. Du tar mycket bra hand om den och säljer den sedan begagnad för 4 000 kronor. Din kostnad för din barnvagn blir 4 000 kronor + kostnader du haft för skötsel av vagnen, såsom inköp av smörjolja, impregnering, etc.
- Du köper en ny barnvagn för 8 000 kronor. Du tar inte bra hand om den, så när den säljs får du bara 2 000 kronor för den. Din kostnad för din barnvagn blir 6 000 kronor.
- Du köper en begagnad barnvagn för 4 000 kronor. När du är klar med den lämnar du den till återvinningsstationen. Din kostnad för din barnvagn blir 4 000 kronor.
Pruta
För många barnvagnar som säljs på annons finns det viss möjlighet att pruta ned priset. Här gäller det dock att ha viss fingertoppskänsla och vara insatt i marknaden. Barnvagnar av åtråvärda märken och modeller kan sälja mycket snabbt, särskilt om de är i bra skick. Har man då skickat iväg ett mejl där man erbjuder mindre än det utsatta priset kommer barnvagnen att gå till någon som meddelat att de är beredda att betala det pris säljaren önskar.
Tänk på att det kan vara svårt att få igenom din prutning om säljaren vet att du har åkt långt för att titta på vagnen. Å andra sidan kan säljaren vara angelägen om att sälja barnvagnen så snabbt som möjligt och slippa ta emot en lång rad av spekulanter.
När en säljare väl har satt ut en försäljningsannons är han eller hon ofta mycket motiverad att bli av med vagnen. Ofta har familjen redan köpt en ny barnvagn som tar upp plats, eller så har man siktet inställt på en ny vagn som man vill ha och behöver få pengar från försäljningen av den gamla vagnen för att kunna genomföra köpet. Det rör sig ju ofta om flera tusen kronor vilket kan vara en markant del av en familjs månadsbudget. Har annonsen legat ute länge, eller tagits ned och sedan åkt upp igen, kan det vara läge att pruta ordentligt.
Paketpris
Istället för att försöka pruta på själva barnvagnen kan det ofta löna sig att försöka förhandla sig till ett bra paketbris för barnvagnen + andra saker man behöver till sitt barn. Den som har en barnvagn till salu har ofta en hel del andra prylar hon kan tänka sig att sälja, till exempel åkpåse, regnskydd, myggnät, barnvagnslås, etc. Stirra dig inte blind på barnvagnstillbehör utan våga även fråga efter andra saker som ditt barn kan ha nytta av. Kanske finns här en guldgruva av barnkläder, barnböcker, barnserviser, leksaker, skötbord, filtar, etc.
Reklamation och garanti
Det är lätt att blanda ihop reglerna för reklamation för reglerna om garanti, ångerrätt, öppet köp, etc. För den som går i barnvagnsköpartankar rekommenderar vi därför ett besök på en sida där dessa begrepp reds ut. Vi kommer inte att gå in djupare på dem här.
Innan du köper en barnvagn, fråga alltid om det finns några garantier från tillverkaren och/eller den ursprungliga säljaren och se till att få se den dokumentation som krävs för att du ska kunna utnyttja garantierna. Även om det inte finns några garantier är det bra att få kvittot på det ursprungliga köpet eftersom det kan underlätta om man behöver reklamera barnvagnen hos tillverkaren, något man kan göra även om vagnen inte täcks av någon garanti. Att man får kvitto på det ursprungliga köpet minskar också risken för att man ska råka köpa en stulen barnvagn.
Tänk på att vissa garantier är personliga och endast gäller för den som ursprungligen köpte vagnen. Det är därför viktigt att få se garantibrev, kvitton och eventuella övriga dokument för att avgöra vad som gäller. Lita inte på säljarens ord – vissa ljuger och andra har helt enkelt inte förstått vad som gäller.
Om vagnen behöver reklameras eller du vill få något åtgärdad i enlighet med garantin, vart ska du vända dig? Direkt till tillverkaren eller till butiken som sålde barnvagnen? Finns det någon fysisk butik eller är barnvagnen köpt på postorder / via internet? Om det är en fysisk butik du ska vända dig till, var befinner sig denna? Det är ju lite trist att köpa en begagnad barnvagn i Helsingborg och sedan inse att butiken som utfärdat garantin befinner sig i Umeå där familjen som sålde barnvagnen bodde tidigare. För butikskedjor gäller ofta (men inte alltid) att man kan lämna in barnvagnen i vilken butik som helst som ingår i kedjan.
Lyssna på dig själv
Det kommer alltid att finnas människor som har synpunkter på att du väljer (eller inte väljer) att köpa en begagnad barnvagn. Om man försöker anpassa sig efter alla sina bekanta, alla föräldrar i BVC-gruppen och alla högljudda förståsigpåare i diverse föräldraforum på nätet blir man galen till slut.
Fundera igenom var du står i frågan om begagnade barnvagnar och diskutera frågan med eventuell partner. Kom fram till vad som gäller för dig/er och stå sedan fast vid det. Det kommer alltid att finnas folk som går i taket och hävdar att alla begagnade produkter är äckliga, att en begagnad barnvagn kommer att göra ert barn sjukt, att den som inte kostar på sitt barn en ny barnvagn är en dålig förälder, etc. Lägg till detta all reklam som skriker ut att vi måste ha det absolut senaste, modernaste och helst också dyraste till våra nyfödda.
Att våga fatta ett självständigt beslut kring valet av barnvagn, oavsett om ni landar i att köpa en ny barnvagn eller en begagnad, är en bra övning inför alla de tusentals beslut föräldrar måste ta i frågor som rör deras barn.