Köp, sälj, annonsera

Spara pengar

spargrisMånga ser hur deras pengar alltid tar slut innan månaden är slut och tänker att de inte kan spara några pengar. Detta är ofta inte sant. Sanningen är ofta att pengarna tar slut innan månadens slut oavsett hur mycket pengar man tjänar den månaden. Det spelar med andra roll ingen roll om du får en högre lön. Det kommer troligen vara lika svårt att spara pengar. Det är av denna anledning oftast bäst att spara pengar i börja på månaden.

När man har fått sin lön sätter man av pengar till sitt sparande redan när man betalar hyran och andra räkningar. På detta sätt blir ditt sparande en ny fast kostnad, inte ett frivilligt sparande. När dessa pengarna inte längre finns tillgängliga för dig så blir det mycket lättare att klara sig utan dem än vad det är när man försöker ha dem kvar i slutet av månaden. Hur mycket du bör sätta av i början av månaden beror på hur ambitiöst mål du har  för ditt sparande och hur mycket du tjänar. De flesta kan spara 10% eller mer av sin månatliga inkomst. De flest spenderar mer än 10% av sin lön på saker de kan spara in på utan att det negativt påverkar deras liv. I vissa fall kan minskat utgifter gå hand i hand med bättre liv.

Ett alternativ till att sätta av pengar i början på varje månad är att skaffa sig en extra inkomstkälla som helt och hållet går till att spara pengar. På Sparapengar.com får du tips och information om vart du kan spara pengar för att snabbast bygga upp en stabil ekonomi.

Det finns alltid sätt att tjäna extra pengar (lagligt) även om det är svårt att hitta jobb på din ort. Internet erbjuder massor av möjligheter att tjäna pengar. Vissa av dessa kan t.o.m. vara mycket roliga och givande. Ett exempel på detta är att starta en webbsida om ett av dina intressen eller hobbies. Det tar tid för en webbsida att börja tjäna pengar men intäkterna kan med tiden bli betydande. En webbsida som tjänar pengar kan säljas om man behöver extra pengar eller känner att man inte längre har tid att driva webbsidan. Att driva en webbsida är bara en av många sätt att tjäna pengar online och alla kan hitta en metod som är lämplig för dem.

Nedan kommer vi dock fokusera på tips som hjälper dig att få pengarna att räcka till slutet av månaderna efter att du betalt dina räkningar och satt av pengar till ditt sparande.

Spartips

sedlarAlla människor lever olika liv och exakt var du kan och vill spara pengar är helt upp till dig. Endast du vet vad som är nödvändigt i ditt liv och vad du är villig att ge upp nu för att få något bättre senare. Nedan har vi dock listade kostnader som de flesta har och där det ofta är möjligt att spara pengar.

 • Tobak och alkohol:
  Nästan alla kan spara pengar på tobak och/eller alkohol. Om man gillar att gå ut kan man spara mycket pengar genom att dricka en drink mindre varje kväll man är ute. En drink mindre kommer inte göra kvällen mindre rolig eller dig mindre social. Begränsa hur mycket du spenderar när du går ut genom att bara ta med dig en begränsad mängd pengar och inga bankkort.
 • Äta ute:
  Att äta ute med vänner kan vara mycket trevligt och en kostnad som för många är väl värt det. Det är dock värt att föra en dagbok för att se hur mycket pengar man spenderar på att äta ute. Om det är en stor summa kan det vara värt att överväga att eliminera ett fåtal av dessa tillfällen för att spara pengar. Kanske finns det fler i vänskapskretsen som också vill spara pengar och ni kan börja äta middagar hemma hos varandra istället. Mysigare och billigare. Om du ofta äter ute ensam kan det var bra att dra ner på detta och börja laga mat hemma för att spara pengar.
 • Snacks:
  Snack och godis är gott. Men det blir snabbt dyrt och är inte nyttigt. Att dra ner på sin snackskonsumtion är ett bra sätt att båda spara pengar och leva ett nyttigare liv.
 • lunchLunch:
  Att äta lunch ute varje dag blir snabbt dyrt. Att ta med sig lunch till jobbet varje dag är ett bra sätt att spara massor med pengar. Även om den lunch du tar med dig bara blir 20 kr billigare per dag så sparar du över 500 kr månaden. Om du brukar äta dyra luncher ute eller tar dig tid att göra billiga luncher hemma så kan du spara mycket mer. Många kan spara 1000-2000 kr i månaden på att ta med sig en billig vällagad lunch hemifrån. Hemma luncher är dessutom ofta nyttigare.
 • Spel och dobbel:
  Ingen behöver spela. Att under period sluta spela på lotto eller online casino kan vara ett enkelt sätt att spara pengar för att uppnå dina mål. Att spela online kan vara kul men är aldrig nödvändigt och du kanske kan hitta ett billigare sätt att ha roligt under en period. Om du inte vill sluta spela helt kanske du kan överväga att dra ner på din spelbudget.
 • TV-abonnemang:
  Behöver du verkligen ett TV abonnemang. I väldigt många fall är svaret nej. Detta då en stor del av den media vi nu konsumerar kommer över internet och inte över tv nätet. Du kanske kan använda dig av gratis tjänster för att se de program du gillar. Om man har Netflix behöver man ofta inte ett tv abonnemang. Bara du vet hur mycket du uppskattar tv men detta är en utgift som är värd att tänka över.
 • spårvagnKollektivtransport:
  Man kan spara mycket pengar genom att köpa årskort istället för månadskort. Årskort låter dig ofta spara flera tusen. Utnyttja studentrabatter om du kan.
 • Tidningar:
  Många av oss har en prenumeration på en tidningen eller två vi egentligen aldrig läser. Vi kanske tycker om tidningen men av olika skäl blir det aldrig av att vi läser dem. Vissa tidningar får man kanske bara för att man aldrig har kommit sig för att avbryta prenumerationen. Ett bra sätt att spara pengar är att avbryta alla dessa prenumerationer.
 • Försäkringar:
  Försäkringar skiljer sig mycket åt i pris och det finns mycket pengar att spara genom att välja rätt försäkring. Välj en försäkring som ger dig ett bra skydd men det är heller inte vara värt att vara överförsäkrad. Då betalar du bara för skydd du aldrig kan utnyttja.
 • Gym:
  Många svenskar spenderar mycket mer pengar än de måste. I många fall finns det billigare gym man kan träna hos och även om man har en stark preferens för ett visst gym så kan de ofta ge dig ett mycket bättre pris än det du redan betalar. Ett mycket bättre pris än deras officiella pris. I många fall kan man genom att pruta få ner gympriset med nära 50%. Många gym har t.ex. speciellt låga pris för medlemmar av olika organisationer. Många av dessa organisationer är öppna för alla och ett medlemskap kostar vanligtvis bara några hundra. Genom att spendera pengar på att gå med i en organisation så tjänar man potentiellt flera tusen kronor över ett år.Ett annat alternativ är att skriva in sig på en kvällskurs på universitet och utnyttja studentrabatter. Studentrabatter ger dig också ofta bättre priser på försäkringar och en rad andra saker.
 • Spontanköp:
  Undvik att göra oplanerad icke nödvändiga köp. Mycket som man köper på detta sätt är saker som man sedan inte använder. En billig tröja eller skruvmejsel kan se jättetrevlig ut i butiken men kommer du verkligen använda den. Och även om du skulle använda den, behöver du den. Undvik köpa saker du inte behöver.
 • Räntor:
  Har du lån. Om svaret är ja bör du regelbundet så om du kan få bättre räntor genom att flytta lånet någon annanstans.

Ett bra sätt att se var du kan spara mest pengar är att föra en detaljerad dagbok över dina intäkter och utgifter. Genom att bokföra alla kostnader kan man lätt hitta områden där man spenderar mycket mer än man tror. Mer än man borde.