Köp, sälj, annonsera

Rakknivar

Det miljövänliga alternativet

rakning
Varje år säljs enorma mängder engångshyvlar och rakbladskassetter, vilka tar stora resurser i anspråk att tillverka och transportera, och sedan blir till skräp som i bästa fall sopsorteras men i många fall bara bidrar till världens stora blandade sopberg.

Med detta i åtanke är det inte konstigt att fler och fler miljömedvetna konsumenter – både män och kvinnor – har börjat intressera sig för att återgå till den gamla hederliga rakkniven istället. Att raka med rakkniv ger ett fantastiskt resultat och minskar risken för hudirritationer, och en välskött rakkniv kan användas år ut och år in. Den behöver produceras och transporteras till dig, men därefter är miljöpåverkan mycket låg.

Våga säga nej till engångshyvlar och rakbladskassetter

Att engångshyvlar är ett enormt slöseri på jordens resurser håller nog de flesta med om, men kanske känner du dig miljövänlig eftersom du istället för engångshyvlar använder en flergångshyvel där du ”bara” byter ut rakbladskassetterna i taket med att de slits ut? Problemet är förstås att även dessa rakbladskassetter bidrar till sopberget, och de är svåra att sopsortera eftersom de består av en kombination av plast och metall och materialen verkligen sitter ihop ordentligt.

En rakkniv håller år ut och år in om du sköter om den väl. Istället för att byta ut den rengör du den och vässar den med hjälp av en strigel, vilket är en slags läderrem.

Gammaldags säkerhetshyvlar – bättre men inte bäst

rakknivUr miljösynpunkt är en klassisk gammaldags säkerhetshyvel bättre än de moderna hyvlarna med rakbladskassetter. Du byter bara ut ett ensamt rakblad, och det kasserade rakbladet kan sopsorteras som metall. (Följ alltid de regler som gäller i din kommun.)

En gammaldags säkerhetshyvel är dock inte riktigt lika bra som en rakkniv, eftersom du fortfarande måste byta ut rakbladen. En rakkniv som du själv kan hålla vass med hjälp av strigeln är att föredra, och är också bättre för plånboken eftersom du inte behöver köpa nya rakblad.

Batterier

Elektriska rakapparater innehåller vanligen återuppladdningsbart batterier, vilket är en praktisk lösning för användare men inte särskilt miljövänligt. Det är till exempel vanligt att återuppladdningsbara batterier innehåller kvicksilver, kadmium och bly. Dessa ämnen är både hälsofarliga och miljöfarliga. På senare år har även de eländiga arbetsförhållandena för de människor som arbetar med utvinningen av vissa mineraler i tredje världen uppmärksammats. Vill man inte stödja denna typ av exploatering har man ytterligare en god anledning att välja bort apparater med återuppladdningsbara batterier när miljövänligare alternativ står till buds.

En rakkniv innehåller varken engångsbatterier eller återuppladdningsbara batterier, och konsumerar inte någon elektricitet när den används. Istället driver du den själv med din kroppskraft. Detta är givetvis också sant för rakhyvlar, men med rakkniven slipper du dessutom att bidra till sopberget och överkonsumtionen av jordens resurser.