Köp, sälj, annonsera

Finansiera ditt köp

sedlarNär man köper något i en butik eller från en återförsäljare online så är det vanligt att dessa erbjuder dig att köpa varan på avbetalning. Detta är särskilt vanligt om du vill köpa något lite dyrare som en TV eller en ny dator. Butiken vill göra det så enkelt som möjligt för dig att köpa de produkter de säljer. Detta är dock sällan sant när man köper begagnade varor på annonsmarknaden. Privatpersoner som säljer sina saker vill inte och kan inte erbjuda kredit. De vill bara få sakerna såld för ett så bra pris som möjligt och sedan gå vidare med sina liv. Detta innebär att du måste ha pengarna i handen när du far för att köpa varan. Om man köper något billigt så är detta kanske inte något problem. Om man vill köpa något lite dyrare kan det  ibland vara svårare att ha de pengar som krävs för att köpa ett billigare begagnat alternativ än vad det är att ha råd att köpa nytt. Situationen är dock inte så omöjlig som den kanske ser ut. Det finns flera olika sätt som man kan finansiera sina köp. På denna sida kommer vi att ta en snabb överblick på några av de mest vanliga finansierings metoderna. I vissa fall kommer vi på separata sidor ta en lite djupare titt på metoderna som nämns och hur de kan tillämpas.

Sparade pengar

Det absolut bästa sättet att finansiera dina köp är att först spara pengar så att du ar råd att köpa dem. Genom att först spara pengar så har du tid att fundera på om du verkligen vill ha det du köper. Om det är värt priset och de uppoffringar du måste göra för att få det. Alla har vi en massa saker i våra hem som verkade som väldigt bra köp när vi köpte dem men sedan aldrig blev använda. De var inte lika roliga när vi kom hem. Om du har sparat pengar för att t.ex. köpa en tv i flera månader och fortfarande vill ha den så är det troligen värd att köpa.

Att spara pengar till något som man vill ha kan också hjälpa till att skapa bättre finansiella vanor som man kan bibehålla även efter man har köpt det man vill ha. Man kan nästan alltid dra ner på sina utgifter och spara pengar oavsett hur ens ekonomi ser ut. Det är sant även om du inte tjänar mycket pengar och även om det känns som det inte finns något kvar i slutet av månaden. Om du vill ha hjälp att spara pengar så har vi samlat några av våra absolut bästa tips här.

Om du inte har några sparade pengar och inte vill vänta tills du har råd att köpa det du vill köpa med sparade pengar så finns det flera andra sätt att finansiera dina köp.

Sälj andra saker

Ett bra sätt att finansiera ett köp är genom att sälja andra saker som man inte längre använder sig av. Genom att sälja dessa saker får man mer plats hemma och kontanter i handen. De flesta saker ökar inte med värde över tiden så om du inte använder något är det bättre att sälja det och få lite pengar än det är att låta det stå oanvänt tills det blir värdelöst.

Om du prissätter din varor till bra priser kan du ofta sälja dem snabbt.

Kontantuttag från kreditkort

kontantuttagMånga kreditkort låter dig göra kontantuttag. Detta gör det möjligt att använda ett kreditkort när man vill göra ett kontantköp. Allt man behöver göra är att ta ut pengar i bankomaten som man gör med sitt vanliga bankomatkort. Allt är mycket bekvämt och enkelt. Att använda ett kreditkort för att göra kontantköp är dock något vi avråder från. Det blir lätt mycket dyrt. De flesta kreditkort tar en avgift för kontantuttag. Denna avgift varierar mellan olika kort. Den kan i vissa fall vara mycket hög. Vid sidan av denna avgift som ögonblickligen läggs på din skuld så måste du även betala ränta. Denna ränta kan ofta vara hög. Om du inte vet vad räntan är på ditt kreditkort skall du ögonblickligen kontrollera vad den är och se om det är en konkurrenskraftig ränta eller om du bör byta till ett annat kort.

Kontantuttag från kreditkort är aldrig ett bra alternativ för att betala något alls om det inte är en absolut nödvändig utgift.

Banklån

banklånEtt personlån från banken eller ett annat finansinstitut kan vara ett bra alternativ. Ett personlån låter dig med ordnad ekonomi låna pengar utan säkerhet. Hur mycket du får låna beror på hur mycket du tjänar men nästan alla med arbete och utan betalningsanmärkning kan låna tillräckligt för köp av saker såsom vitvaror och hemelektronik. Det är ovanligt att man kan låna mer än 300 000. Räntan kan variera mellan olika banker och finansinstitut. Om man vill hitta den lägsta räntan kan man endera gå till olika banker såsom Nordea, SEB eller Swedbank och se vad de kan erbjuda. Ett enklare sätt att hitta det billigaste lånet är dock att använda sig av en sida såsom denna.

Du kan läsa mer om olika typer av banklån som du kanske kan använda dig av på denna sida.

Smslån

Att ta ett SMS lån kan verka mycket frestande när man ser ett fynd i en annons online. Det är dock sällan en bra ide. Priset måste vara väldigt bra för att det skall vara värt att ta ett smslån för att köpa det. SMS lån är dyra och om man inte kan betala tillbaka pengarna inom 30 dagar så blir de snabbt mycket dyra. Om du har hittat något du behöver som är väldigt billigt och du är säker att du kan betala av lånet när du får din lön samtidigt som du klarar av dina månatlig utgifter för den månaden så kan det vara värt att ta ett sms lån. Se dock till att du är 100% säker på att det blir billigare att köpa saken genom ett SMS lån även efter alla räntor och avgifter har betalats. Om inte är det bättre att vänta. Vem vet, ett liknande erbjudande kanske dyker upp när du fått in lön.

Oavsett hur du väljer att finansiera dina köp är det viktigt att du aldrig låter ett spontanköp eller jakten på ett fynd riskera din framtida ekonomi. Inget fynd är värd en betalningsanmärkning eller bestående skulder.