Köp, sälj, annonsera

Köpguide för smyckesguld

guld

Det är mycket ovanligt att tillverka smycken av rent (24 karat) guld, eftersom guld i sin rena form är så mjukt att smycket lätt skulle kunna skadas, repas och bli missformat. Istället blandar man guldet med en eller flera andra metaller för att öka på styrkan och hållbarheten. Vilka metaller man väljer och i vilka mängder kommer att påverka hur den slutgiltiga legeringen (blandningen av metaller) ser ut.

I den här guiden kommer vi att gå igenom några vanliga guldlegeringar som ofta används för att tillverka smycken, så att du kan fatta ett mer välgrundat beslut om vilken guldlegering du vill ha när du köper ditt nästa smycke till dig själv eller någon annan. Vilken legering som använts påverkat också guldets värde. rent guld är värt mer än utblandat guld.

Att förstå vad karat innebär när man köper guld

  • 24 karat innebär rent guld. Som nämnts ovan är det mycket ovanligt att man tillverkar smycken av 24 karat eftersom rent guld är så mjukt och lätt nöts. Med rent guld avses här minst 99,99% guld. Därför brukar rent guld vara märkt med stämpeln 999.
  • 18 karat guld innebär att legeringen innehåller 75% guld och 25% något annat. Märkningen för detta är 750. Det är alltså 18 delar guld och 6 delar av något annat i legeringen (totalt 24 delar), vilket är det samma som tre fjärdedelar guld och en fjärdedel av något annat.
  • 14 karat guld innebär att det är 14 delar guld och 10 delar av något annat (totalt 24 delar). Procentuellt innebär det ungefär 58,5% guld och märkningen är därför 585.
  • 9 karat guld innebär att det är 9 delar guld och 13 delar av något annat (totalt 24 delar). Procentuellt innebär det 33,75% guld och märkningen är därför 375. I många länder får en legering med så här lågt guldinnehåll inte längre säljas och marknadsföras som guld.

Vad är färgat guld?

En en smyckesbutik talar om färgat guld så innebär det inte 24 karats guld som man blandat upp med en liten mängd färgpigment, utan det rör sig om en legering där man blandat det rena guldet med en eller flera metaller för att den färdiga legeringen ska få en viss färg. Vanligen väljs metallen eller metallerna också för att göra legeringen starkare och mer lämplig för smycken än vad rent guld är.

Rött guld

Rött guld, även kallat rödguld, är en legering där guldet blandats med koppar. Att också tillsätta silver och någon annan metall är vanligt för att uppnå önskat slutresultat. Man kan till exempel tillsätta en mycket liten mängd palladium eller zink för att uppnå ett visst resultat.

Guld som blandats med koppar kallas rött guld eftersom kopparen gör att färgtonen blir rödaktigare än hos rent guld. Det är alltså inte tomterött guld det handlar om, utan guld som har en dragning mot kopparrött. Ju mer koppar legeringen innehåller, desto mer kommer tonen att dra mot rött.

Att blanda rent guld med koppar handlar inte bara om estetik, utan koppar är också ett mycket bra val för att skapa en stark guldlegering.

Rött guld säljs huvudsakligen i form av 18 karat, 14 karat och 9 karat guld.

Svenskt rödguld

I Sverige säljs av tradition en 18-karats legering is rött guld som skiljer sig från de rödguldslegeringar som är vanligast många andra europeiska länder. Om det är denna specifika typ av rött guld du är ute efter, tala med guldsmeden om svenskt rödguld så att ni kommer inte på rätt spår.

Den vanligaste varianten av svenskt rödguld är en 18 karats guldlegering där 16-17% är koppar och 8-9% är silver. I de flesta andra europeiska länder använder man andra proportioner.

Tips! Skillnaden i kopparhalt framträder ännu tydligare om man lägger smycken av olika kopparhalt (som alla är 18 k guld) intill varandra och täcker med ett smörpapper.

Roséguld

Rosa guld, även kallat roséguld, är en typ av rödguld där man tillsatt koppar och silver i proportioner som gör att färgen blir rosaktig.

Om man vill ha en kraftigare rosa färg kan man byta ut silvret mot aluminium.

Hamiltonguld

Hamiltonguld är en variant av roséguld som innehåller förhållandevis mycket silver jämfört med vanligt roséguld.

Gult guld

Om man vill att en legering som innehåller guld och koppar ska vara mycket gul och inte dra mot rött kan det uppnås genom att man ökar på silverhalten i förhållande till kopparn. Det går att få fram en färg som är gulare än både rent guld och vanligt rödguld.

Vitt guld

Legeringen vitt guld (vitguld) skapas vanligen genom att man tillsätter nickel eller palladium. Nickel är mycket billigare än palladium, men många smyckesanvändare föredrar ändå palladium på grund av nickelallergi och för att nickel ger en svagt gulaktig ton medan palladium drar mot grått.

Andra exempel på metaller som kan användas för att framställa legeringen vitguld är silver och platina.

Det är vanligt att smycken av vitguld pläteras med rodium. Pläteringen kan behöva göras om efter några år om man nöter mycket på smycket, till exempel vigselringar som används när man utför vardagssysslor med händerna.

Grått guld

En guldlegering som drar mot grått kan uppnås genom att bland blandar guld med koppar, silver och mangan.

Grönt guld

Grönt guld är en legering av guld och silver, eventuellt också med små mängder av en eller flera andra metaller för att få en starkare grön ton. Tydligast gröngul färg brukar uppnås vid 14 karat guld. Vill man få fram en starkare grön färg kan man tillsätta kadmium, men många väljer bort detta av hälsoskäl.

När en guld-silver legering förekommer naturligt kallas legeringen för elektrum.

Lila guld

Det som säljs som lila guld eller purpurguld är inte en legering utan en intermetallisk förening av 79% guld och 21% aluminium. Det är svårt att jobba med lila guld och det brukar vanligen endast användas för detaljer på smycken, där det kan innefattas i en legering på samma vis som man gör med ädelstenar.

Svart guld

För att skapa så kallat svart guld tillverkar man först en legering av 75% guld och 25% kobolt, och oxiderar den sedan vid hög temperatur. Om man vill ge ytan en olivgrön nyans kan man använda sig av krom.

I Sverige är allergier mot kobolt och krom tämligen vanliga, så man bör säkerställa att man verkligen kan bära dessa metaller mot huden innan fattar något stort köpbeslut rörande ringar, örhängen och liknande.