Köp, sälj, annonsera

Skicka varor

Packa i tre lager

bubbelplastOm man har något ömtåligt att skicka är det ofta bra att packa enligt trelagersprincipen.

  • Första laget: Börja med att linda in produkten i ett mjukt skyddande inre, till exempel bubbelplast.
  • Andra lagret: När du väljer paket, välj ett som är så pass stort att det finns plats för ett luftigt mellanskikt mellan den inlindande varan och paketets insida. Detta mellanrum kan till exempel fyllas med fluffiga bollar av mjukt ihopknölat tidningspapper.

Testa att skaka lådan – om produkten rör sig behöver du fylla på med ännu mer tidningspapper för att säkra den.

  • Tredje lagret: Det här är lådan du packar i, och den bör vara hård för att skydda mot stötar och stick utifrån. Kartonger av wellpapp är ett populärt val eftersom wellpapp är hårt i förhållande till hur lite det väger.

Olika sorters bubbelplast

Det finns huvudsakligen två sorters bubbelplast tillgänglig i handeln för privatpersoner: bubbelplats med små bubblor och bubbelplast med stora bubblor. I båda fallen befinner sig bubblorna mellan två lager plats som sitter ihop. Bubblorna är fyllda med luft och ger ett bra skydd mot stötar.

Bubbelplast med små bubblor

Den här sortens bubbelplast brukar ha bubblor som är ¼ tum höga, det vill säga mindre än 65 mm.

Bubbelplast med små bubblor rekommenderas för föremål som inte väger särskilt mycket. Använd helst flera lager bubbelplast eftersom det ger ett bättre skydd. Var särskilt uppmärksam på kanter och hörn så att de är tillräcklig skyddade.

En fördel med bubbelplast med små bubblor är att den kan lindas på ett bra vis runt nästan vad som helst, oavsett föremålets form.

Bubbelplast med stora bubblor

Den här sortens bubbelplast brukar ha bubblor som är ½ tum höga, det vill säga drygt 1,25 cm.

Bubbelplast med stora bubblor rekommenderas för tunga föremål. Använd helst flera lager bubbelplast eftersom det ger ett bättre skydd. Var särskilt uppmärksam på kanter och hörn så att de är tillräcklig skyddade.

Fraktbolaget vill debitera mig för volymvikt – vad menas med det?

Det normala är att kostnaden för att skicka en vara beror på vikten. Det finns dock paket som är väldigt skrymmande trots att de väger väldigt lite, och för fraktbolagen är det inte lönsamt att transportera dessa paket om de tar betalt i enlighet med den normala vikttabellen. Därför har de flesta fraktbolag en regel om att volymen för skrymmande paket ska räknas om till vikt i enlighet med en viss formel, och resultatet kallas för volymvikt (volymberäknad vikt). Volymvikten jämförs med den verkliga vikten och den siffra som är högst är den som avgör fraktkostnaden.

Exempel:

Du vill skicka ett paket med en leverantör som likställer varje kubikmeter med 280 kg. Storleken på ditt paket är 50 cm x 50 cm x 50 cm och väger 20 kg. Dimensionerna ger en totalvolym på 0,125 kubikcentimeter. 280 x 0,125 = 35. Du kommer att få betala för 35 kg trots att paketet bara väger 20 kg.