Köp, sälj, annonsera

Loppistips för säljare

Rätt tajming

Det kan vara lockande att bara vräka ut allt man har till salu och hoppas på det bästa, men ofta får man bättre betalt om man är mer selektiv och säljer säsongsbetonade produkter under rätt del av året. Även om köpare rent teoretiskt vet att barnen definitivt kommer att behöva ett par skridskor till nästa läsår är många ändå mindre benägna att köpa skridskor i juni jämfört med november. På samma sätt är det troligare att någon blir sugen på dina balkongmöbler när solen börjar återvända efter vintern än när livet kretsar kring adventsmys.

Betalning

Hur tänker du ta betalt för dina varor? Kontanter är fortfarande kung på de flesta loppisar, men det kan finnas fördelar med att även acceptera till exempel Swish. Sätt gärna ut en skylt så att kunderna tydligt kan se hur man kan betala hos dig.

För att kunna ta betalt i kontanter är det viktigt att du har med dig gott om växelpengar, både mynt och sedlar. Räkna inte med att folk ska ha jämna pengar. Du kommer att få kunder som vill köpa något för 10 kronor och betala med en femhundralapp.

Av säkerhetsskäl är det praktiskt att bära växelkassan i en midjeväska. Ett kassaskrin är svårare att hålla koll på, till exempel om någon kund vill ha hjälp med något. Man kan av bekvämlighetsskäl ha ett kassaskrin som innehåller en liten del av växelkassan och bära resten i midjeväska.

Tips! Det finns olika metoder för att kontrollera om svenska sedlar är äkta. Om du tänker sälja på loppis kan det vara bra att sätta dig in i några av de vanligaste metoderna för 500 kronorssedeln och 1 000 kronorssedeln så att du inte blir lurad. Läs också på om de vanligaste ”växelbluffarna”.

Tag med måttband

Om någon förälskar sig i dina gamla stolar, ditt sminkbord eller din bokhylla vill de kunna veta om det skulle passa i deras hem eller om de måste avstå. Det är därför smart att ha med sig ett måttband så att kunden kan få mäta upp varan. En kund som måste åka hem och hämta måttband är mer trolig att tappa sugen och strunta i köpet.

Håll koll

Det kan löna sig att hålla viss koll på prisläget online och offline så att man inte slumpar iväg produkter för en bråkdel av marknadspriset. Det är förstås orimligt tidsödande att hålla koll på precis allt – man får försöka avsätta så pass mycket tid som är vettigt under omständigheterna. Det underlättar förstås om man själv är intresserad av second hand och själv brukar köpa produkter på loppis och via annonser online.

Är loppisen rätt plats för den här varan?

Vissa varor passar bäst att sälja på loppisen, andra får man bättre betalt för om man annonserar online. Särskilt för lite dyrare produkter kan det löna sig att sätta ut en annons online, även om det innebär att man måste registrera sig, ta bilder på varan, svara på telefonsamtal, osv.

Tänk också på andra lösningar för att nå ut till rätt köpare. Har du till exempel en fin samling jazziga vinylskivor att sälja kanske vare sig loppis eller annons online är rätt plats, du kanske borde kontakta den lokala jazzklubben istället och se om du kan få sätta upp en lapp där eller kanske till och med ha ett litet bord för skivförsäljning under något av deras event. Kanske är de intresserade av att sälja skivorna på kommission så att du slipper besväret?

Välj rätt loppis

På vissa orter finns det flera stycken loppmarknader att välja mellan och då gäller det att fundera på var någonstans ens varor passar bäst. Har du till exempel gott om märkeskläder i gott skick kan en lyxloppis för kläder & skor ge mycket bättre priser än vad du skulle ha fått på den vanliga loppisen.

Må bra

Det är roligare att sälja på loppis om man ser till att ha det bra medan man gör det. Vårt tips är därför att du i förväg tänker igenom dagen och funderar på hur du kan göra den så bekväm som möjligt för dig. Se till exempel till att ha en bra stol så att du kan sitta ned och vila fötterna. Bär kläder och skor som passar för klimatet. Ha med dig matsäck så att du inte blir beroende av vad som råkar säljas på loppisen i form av mat och dryck. Det är svårt att veta i förväg hur utbudet kommer att vara och det är inte kul att inse att blaskigt kaffe och svettiga ostmackor är det enda som finns att tillgå under hela dagen.

Bonustips: Det är roligare att vara två. Slå dig ihop med en kompis och håll ett gemensamt loppisbord. Det är skönt att ha någon som stannar kvar och håller ställningarna när man vill gå på toaletten, sträcka på benen eller ta en titt på prisläget på övriga loppisbord.